Facebook’un yeni projesi olan sanal gerçeklik şirketi Meta, çalışanlarına uzaktan çalışabileceği bir ortam sağlamayı hedefliyor. Bunun Avrupa’daki birçok şirket üzerinde de ponzi etkisi oluşturacağı tahmin ediliyor.
Avrupa’daki operasyonlarını genişleten Facebook‘un sanal gerçeklik şirketi Meta, çalışanlarına uzaktan çalışma sistemini uygulayacak. Şirket, önümüzdeki yıllarda sanal gerçeklik odaklı Metaverse oluşumuna destek olmak için işe alınan kişilerin Almanya, Fransa ve İspanya dahil Avrupa’nın sekiz ülkesinde evden çalışabileceklerini açıkladı. Uzaktan çalışma sistemine bel bağlayan şirketin hedeflerinden bir diğeri de bilişim sektörünün geleneksel kaleleri olan Birleşik Krallık ve İrlanda’dan katılımlarla yetenek havuzunu genişletmek.
Meta’nın işe alma stratejisinde sayıları giderek azalan deneyimli yeteneklere gözünü dikmesi, kendi hibrit ve uzaktan çalışma politikalarına hız vermesi açısından Avrupalı şirketlerde de ponzi etkisi oluşturacağı tahmin ediliyor.
“Yetenekleri çekmek işin bir boyutu. Ama başka bir boyutu da yeteneklerin elde tutulabilmesi” diyen uzaktan çalışma savunucusu Iwo Szapar ise Facebook‘un bir yandan yeni iş gücü ararken diğer yandan mevcut çalışanları için de bu sistemi uyguladığına dikkat çekiyor.
Meta şirketi, Metaverse projesi için önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa’dan en az 10.000 yeni çalışan istihdam etmeyi planlıyor. Bu rakamlar Avrupa’nın oldukça büyük olan teknoloji iş gücü havuzunda bir dalgalanma oluşturacak. Teknoloji çalışanlarına olan talep, son yıllarda zaten arzı geride bıraktı.
Almanya‘da bilişim teknolojileri kurumu BITKOM‘un verilerine göre Almanya‘da 2021’in sonu itibariyle yazılım mühendisleri, ürün yöneticileri ve BT yöneticileri gibi pozisyonları da kapsayan 96.000 teknoloji işi açıkta kaldı. Kurum istihdamdaki açığın 2022’de de artmasını bekliyor.